Wykonanie
Sezon
truskawek nadal trwa, więc trzeba korzystać
póki jeszcze są. Są
dżemy, musy, będzie jeszcze sok,
truskawki w cukrze na zimę... Regał z
przetworami w tym roku powoli się zapełnia, a to dopiero początek. W tym przepisie pierwszy raz wykorzystałam opcję "jam" w swoim wypiekaczu do
chleba, ale oczywiście można przygotować w tradycyjnym garnku.

Składniki:- 1 kg obranego i oczyszczonego
rabarbaru- 0,5 kg
truskawek (obranych z szypułek)- 0,5
cukru trzcinowego- 5 ziarenek
kardamonu

Przepis ( w wypiekaczu do
chleba):- do miski wypiekacza wrzucić pokrojony w małe kawałki
rabarbar,
truskawki, wsypać
cukier ustawić program "jam" (program 1,5 godz.)- ziarenka
kardamonu rozgnieść w moździerzu- po upływie 1,5 godz. otworzyć wypiekacz, zawartość przelać do garnka, dodać
kardamon i zagotować- zostawić na parę godzin, najlepiej na noc- rano
dżem ponownie zagotować, mieszając aż zacznie gęstnieć- nakładać gorący
dżem do wyparzonych, czystych słoików- mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, zostawić do całkowitego wystygnięcia


Przepis ( w tradycyjny sposób):- wrzucić wszytsko do garnka z grubym dnem i smażyć przez ok 40 min. mieszając co jakiś czas- dalej postępować jak wyżej przy wypiekaczu do
chlebaSmacznego.źródło: mojetworyprzetwory


AKCJA.