ßßß Cookit - przepis na Dżem z truskawek, rabarbaru i kardamonu ( z wypiekacza do chleba )

Dżem z truskawek, rabarbaru i kardamonu ( z wypiekacza do chleba )

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawek nadal trwa, więc trzeba korzystać póki jeszcze są. Są dżemy, musy, będzie jeszcze sok, truskawki w cukrze na zimę... Regał z przetworami w tym roku powoli się zapełnia, a to dopiero początek. W tym przepisie pierwszy raz wykorzystałam opcję "jam" w swoim wypiekaczu do chleba, ale oczywiście można przygotować w tradycyjnym garnku.
Składniki:
- 1 kg obranego i oczyszczonego rabarbaru
- 0,5 kg truskawek (obranych z szypułek)
- 0,5 cukru trzcinowego
- 5 ziarenek kardamonu
Przepis ( w wypiekaczu do chleba):
- do miski wypiekacza wrzucić pokrojony w małe kawałki rabarbar, truskawki, wsypać cukier ustawić program "jam" (program 1,5 godz.)
- ziarenka kardamonu rozgnieść w moździerzu
- po upływie 1,5 godz. otworzyć wypiekacz, zawartość przelać do garnka, dodać kardamon i zagotować
- zostawić na parę godzin, najlepiej na noc
- rano dżem ponownie zagotować, mieszając aż zacznie gęstnieć
- nakładać gorący dżem do wyparzonych, czystych słoików
- mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, zostawić do całkowitego wystygnięcia
Przepis ( w tradycyjny sposób):
- wrzucić wszytsko do garnka z grubym dnem i smażyć przez ok 40 min. mieszając co jakiś czas
- dalej postępować jak wyżej przy wypiekaczu do chleba
Smacznego.
źródło: mojetworyprzetwory
AKCJA.
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/06/dzem-z-truskawek-rabarbaru-i-kardamonu.html