Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę przywiozłam
spod Zamościa, ale bynajmniej nie jest to potrawa regionalna. U cioci Basi w kuchni rządzą
pirógi biłgorajskie, pierożki z
kaszą gryczaną i cebularze, ale zawsze jest też miejsce na kulinarne nowinki.
Sałatka, którą proponuję jest lekka i pyszna. Idealna na kolację. Ja ostatnio nie mam
serca do
majonezowych sałatek, więc to doskonała propozycja, dla wszystkich, którzy od niego stronią.SKŁADNIKI(na 2 osoby)pół opakowania
rukoli1 kulka
mozzarelli100 g
łososia wędzonegokilka
suszonych pomidorów z zalewy100 g krótkiego
makaronugarść
nasion słonecznika1/5 szklanki
sosu vinegret**
sos vinegret można zastąpić gotowym sosem z
torebki (jeśli ktoś toleruje, to najlepszy jest grecki), rozrobionym w 4 łyzkach
olejuPRZYGOTOWANIEGotujemy
makaron al dente. Odcedzamy, oblewamy zimną
wodą na durszlaku.
Mozzarellę,
łososia,
pomidory kroimy na małe cząstki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy
rukolę,
makaron,
mozarellę,
pomidory i
łososia. Polewamy całość sosem. Mieszamy. Na końcu posypujemy całość prażonym
słonecznikiem.