ßßß Cookit - przepis na Muffiny Runeberga

Muffiny Runeberga

nazwa

Wykonanie

Słynny przysmak fińskiego poety. Ciasto na muffiny zawiera bułkę tartą, przez co ma ciekawy smak i strukturę. Spotkałam się w wykorzystaniem go w formie tarty. Mnie, domownikom i gościom babeczki bardzo posmakowały. Jestem tylko odrobinę zawiedziona przepisem na nie, ponieważ według wydawców serii kart p.n. Nowe wypieki z różnych stron świata, z porcji przygotowanego ciasta powinno wyjść 25 babeczek. Mnie wyszło 17 i to zbyt małych wg mnie. Uważam, że z takiej ilości ciasta należy zrobić 12 sztuk, ale za to większych i tym samym łatwiejszych do wypełnienia dżemem malinowym. Do wykonania muffinów Runeberga zachęciła mnie akcja Kuchnia skandynawska zorganizowana przez Mopsa w kuchni :)
SKŁADNIKI
200 g masła lub margaryny
170 g cukru
2 jajka
250 g bułki tartej
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem malinowy
WYKONANIE
Tłuszcz ucieramy z cukrem na gładką masę.
Do masy dodajemy stopniowo jajka, cały czas ucierając.
Następnie dosypujemy bułkę tartą, potem mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy całość.
Ciasto schłdzamy w lodówce przez pół godziny. W tym czsie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki, w których po umieszczeniu w papierowych papilotkach, robimy wgłębienie, które wypełnmy dżemem malinowym.
Muffiny pieczemy 13-15 minut.
Po upieczeniu można podokładać jeszcze dżemu na wierzch i ozdobić muffinki lukrem.
Akcja: KUCHNIA SKANDYNAWSKA
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/11/muffiny-runeberga.html