Wykonanie
Słynny przysmak fińskiego poety. Ciasto na muffiny zawiera
bułkę tartą, przez co ma ciekawy smak i strukturę. Spotkałam się w wykorzystaniem go w formie tarty. Mnie, domownikom i gościom babeczki bardzo posmakowały. Jestem tylko odrobinę zawiedziona przepisem na nie, ponieważ według wydawców
serii kart p.n. Nowe wypieki z różnych stron świata, z porcji przygotowanego ciasta powinno wyjść 25 babeczek. Mnie wyszło 17 i to zbyt małych wg mnie. Uważam, że z takiej ilości ciasta należy zrobić 12 sztuk, ale za to większych i tym samym łatwiejszych do wypełnienia
dżemem malinowym. Do wykonania muffinów Runeberga zachęciła mnie akcja Kuchnia skandynawska zorganizowana przez Mopsa w kuchni :)SKŁADNIKI200 g
masła lub
margaryny170 g
cukru2
jajka250 g
bułki tartej120 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniadżem malinowyWYKONANIETłuszcz ucieramy z
cukrem na gładką masę.Do masy dodajemy stopniowo
jajka, cały czas ucierając.Następnie dosypujemy
bułkę tartą,
potem mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy całość.Ciasto schłdzamy w lodówce przez pół godziny. W tym czsie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki, w których po umieszczeniu w papierowych papilotkach, robimy wgłębienie, które wypełnmy
dżemem malinowym.Muffiny pieczemy 13-15 minut.Po upieczeniu można podokładać jeszcze
dżemu na wierzch i ozdobić muffinki lukrem.

Akcja: KUCHNIA SKANDYNAWSKA