Wykonanie
Łatwe i szybkie w przygotowaniu (chyba jak wszystko na tym blogu!). Mięciuchne w środku, delikatne i pachnące
migdałami. Idealne w połączeniu z
sezamem. Wspaniałe
ciasteczka, które są dobre nawet na trzeci dzień, choć najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wystudzeniu.SKŁADNIKI(na 20 sztuk) na ciasto2,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru4 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu migdałowego125 g
masła lub
margaryny1
jajko150 ml
mlekado dekoracji
cukiersezamWYKONANIEW misce mieszamy
mąkę,
cukier, proszek i
aromat migdałowy. Nastawiamy piekranki na 225 stopni.Tłuszcz kroimy na drobne kawalki i rozprowadzamy dokładnie z
mąką i resztą składników.Wlewamy rozmącone
jajko (troszkę
jaja zostawiamy do posmarowania
ciastek), dodajemy
mleko i szybko zagniatamy ciasto.Formujemy z ciasta dwa wałki i kroimy każdy na 10 cząstek. Każdą smarujemy
jajkiem, posypujemy
cukrem i
sezamem.Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem przez ok.10 min.