Wykonanie
Bardzo, bardzo lubię
ciastka owsiane. Co prawda mają w sobie czasem mnóstwo
cukru, ale i tak są zdrowsze niż każde inne ciacha. Przepisów na pyszne
ciastka zawsze szukam w Małej Cukierence i na Moich Wypiekach. Polecam te blogi z czystym, lukrowanym
sercem ;-) Moje
ciastka powstały na bazie przepisu Doroty z www.mojewypieki.com. Trochę go zmodyfikowałam, bo nie miałam odpowiedniej ilości niektórych składników. Tak czy siak, wyszło 24 pysznych sztuk!SKŁADNIKIszklanka
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sodyszklanka
płatków owsianychszklanka
otrębówpół szklanki
sezamukostka
masła (lub
margaryny)3/4 szkl.
cukru białego1/4 szklanki ciemnego,
brązowego cukru1
jajoszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWYKONANIE
Masło ucieramy z
cukrem białym. Do masy dodajemy
cukier brązowy,
jajo i ucieramy. W czasie ucierania
masła z
cukrem przygotowujemy pozostałe składniki. Wsypujemy je do osobnej miski i po przemieszaniu, dosypujemy do masy z
masła. Mieszamy dokładnie wszystko razem. Z powstałej gęstej masy formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Na blaszce układamy
ciasteczka w dość dużej odległości od siebie. Pieczemy w temp.180 stopni, przez 12-14 min. Po upieczeniu należy chwilę odeczkać, zanim zdejmie się je z blachy.