Wykonanie
Przygotowanie świeżego
makaronu nie jest trudne,jak może się wydawać.Zalecam zakup takiej maszynki do
makaronu,która ułatwia pracę .Składniki:300g
mąki,3
jajka,65g
szpinaku,
owoce morze(
kalmary,
krewetki,omułki itp)
parmezan lub inny
dojrzewający ser,
pomidorki koktajlowe,
oliwa z oliwek,
cytryna,
sól morska,
zioła,
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy na stolnice,robimy dziurkę i dodajemy 3 małe
jajka i drobno posiekany
mrożony szpinak.Wszystko razem zagniatamy,powinno trwać to do momentu, kiedy uzyskacie ładną gładką konsystencję ,im dłużej tym lepiej ;) Robimy kule ,zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na 20 minut, niech odpocznie.
Jeśli posiadacie maszynkę do
makaronu macie ułatwioną pracę,jeśli nie, wałkujecie ciasto na cienkie placki,zwijacie
makaron oprószony
mąką kukurydzianą w rulon i tniecie
makaron na paseczki.
Gotowy
makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie ,al dente.
Na patelnie rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
owoce morza,skrapiamy je
cytryną,dodajemy
sól morską i
zioła.Chwilę smażymy, nie za długo.Nakładamy na talerz ugotowany
makaron,na to
owoce morza,dekorujemy
pomidorkami koktajlowymi,polewamy odrobiną
oliwy z oliwek i posypujemy
parmezanem.
Smacznego ;)