Wykonanie
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać że domowe jest lepsze :) Prawdziwy domowy
makaron przygotowany z dobrej
mąki,
oliwy i prawdziwych
jajek zawsze będzie lepiej smakował niż ten kupny robiony na bazie jaj w proszku lub czasem nawet bez nich....Robienie
makaronu idzie oczywiście dużo sprawniej jeśli mamy maszynkę do jego wyrabiania. Wówczas jest równiutki i zgrabny. Brak maszynki nie wyklucza jednak jego przygotowania w domu.... Czy nasze babcie miały takie cuda? - nie, a
makaron do niedzielnego rosołu musiał być :) Pamiętam jak mama suszyła go na tackach porozkładanych na górze szafek kuchennych .Dzisiaj i ja chcę Was namówić na pyszny domowy
makaron - w dwóch wersjach: klasyczny oraz
szpinakowy. Przepis znaleziony w książce "Tak lubię gotować". Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na
makaron klasyczny:200g
mąki2
jajka (2x60g)1 łyżka
oliwy z oliwekwykonanie thermomix:Wszystkie składniki umieścić w misie. Wyrobić dokładnie cisto 2min/ob. interwał. Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną
mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy
mąką i składamy kilka
razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do
makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i
makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.wykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą mocnego miksera (końcówki z hakiem). Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną
mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy
mąką i składamy kilka
razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do
makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i
makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.300g
mąki70g
szpinaku (świeże liście umyte i osuszone)2
jajka (2x60g)1 łyżka
oliwy z oliwekwykonanie thermomix:
Mąkę i
szpinak umieścić w misie. Zmiksować dokładnie 20 sek/obr.9Dodać
jajka i
oliwę. Wyrobić gładkie ciasto 2 min/obr.interwałGotowe ciasto wyjąć na oprószoną
mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy
mąką i składamy kilka
razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do
makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i
makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.wykonanie tradycyjne:
Szpinak zmiksować bardzo dokładnie z
mąką malakserem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną
mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy
mąką i składamy kilka
razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do
makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i
makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.Smacznego :)