Wykonanie
Ten deser zawsze się sprawdza. Ma przyjemnie
cytrynowy posmak, a
herbatniki nadają mu fantastyczna kruchość.Jest to sprawdzony przepis na sernik
waniliowy - można go podawać bez
malin,ale jeśli jesteśmy w ich posiadaniu,warto zrobić sos
owocowy i polać nim ciasto - goście pospadają z krzeseł.
Maliny można zastąpić na przykład
truskawkami,
wiśniami,
borówkami lub
czarna porzeczką.Składniki:150 g
masła,200g
herbatników pełnoziarnistych,100 g
płatków owsianych,1
laska wanilii,lub ekstrakt,600g
serka kremowego,150 g drobnego
cukru,1
cytryna,300ml
śmietanki 36%,Na polewę:100g
cukru,500g
malin,Przygotowanie
spodu:

Posmaruj kawałkiem
masła tortownice o wielkości 23cm.
Herbatniki można zmielić w młynku,albo zwinąć je w czystą ściereczkę,a następnie rozgnieć je wałkiem na okruszki. Postaw patelnie na małym ogniu,wrzuć
płatki owsiane i praż,aż zaczną ciemnieć. Pokrój
masło na małe kawałki i wrzuć na patelnię wraz z pokruszonymi
herbatnikami. Delikatnie wymieszaj całość,aż składniki się połączą.

Zdejmij patelnie z ognia i za pomocą łyżki przełóż mieszaninę łyżką lub dłońmi,tak aby powstała z niej zbita,płaska i równa powierzchnia. Wstaw spód na godzinę do lodówki,aby się schłodził i stężał.Przygotowanie masy:

Jeśli dodajesz
wanilię w postaci laski,przekrój ją wzdłuż na pół i delikatnie przeciągnij nożem wzdłuż jej wnętrza, aby wybrać ziarenka.Przełóż do miski cały
serek śmietankowy i dodaj do niego ziarenka
wanilii lub ekstrakt
waniliowy,
cukier,skórkę otarta z
cytryny oraz sok z całej
cytryny.Całość dobrze wymieszaj,aby uzyskała gładką konsystencję. W drugiej misce ubij
śmietankę,tak aby układała się w miękkie pagórki.Przełóż pół
śmietany do
serka,wymieszaj. Następnie przełóż resztę i ponownie wymieszaj. Kiedy wszystkie składniki dobrze się scalą,za pomocą łyżki przełóż masę na przygotowany spód i wyrównaj
łopatką. wstaw sernik do lodówki na noc.

Podawanie sernika:Wyjmij sernik z tortownicy,oddzielając go od jej brzegów za pomocą
łopatki. Połóż ciasto na półmisku.Wymieszaj w misce
maliny z
cukrem,ugniatając je dłońmi. Polej sernik sosem
owocowym,rozprowadzając go po krawędziach i wygładzając grzbietem łyżki.


Smacznego !