ßßß
Ricciarelli są to migdałowe ciasteczka pochodzące z Sieny w Toskanii.Są przeważnie spożywane w Boże Narodzenie, ale ja je robię wtedy, kiedy mam ochotę ;)Bardzo szybko i łatwo można je zrobić samemu w domu ,w środku powinny być miękkie, jeśli ktoś lubi chrupiące, wystarczy je dłużej piec.Moim marzeniem jest podróż autem do Toskanii i takową mamy w planach, oczywiście z rowerami.Póki co, zadowalam się moją małą Toskanią w domu :PSkładniki:300g migdałów200g cukru pudru2 białka1 łyżeczka cukru z waniliąskórka otarta z pomarańczy lub cytrynyaromat migdałowy(dałam Amaretto :P )Wykonanie:Białka ubić na sztywna pianę wsypuję zmielone migdały z cukrem i skórką otarta z cytrusa.Wyrabiam ciasto,wyrabiam na dobrze posypanym cukrem pudrem blacie,wycinam ciasteczka.Piec w 120C max: 15 minut ,w zależności od wielkości ciastek.