Wykonanie
Ricciarelli są to
migdałowe ciasteczka pochodzące z
Sieny w Toskanii.Są przeważnie spożywane w Boże Narodzenie, ale ja je robię wtedy, kiedy mam ochotę ;)Bardzo szybko i łatwo można je zrobić samemu w domu ,w środku powinny być miękkie, jeśli ktoś lubi chrupiące, wystarczy je dłużej piec.Moim marzeniem jest podróż autem do Toskanii i takową mamy w planach, oczywiście z rowerami.
Póki co, zadowalam się moją małą Toskanią w domu :PSkładniki:300g
migdałów200g
cukru pudru2
białka1 łyżeczka
cukru z
waniliąskórka otarta z
pomarańczy lub
cytrynyaromat migdałowy(dałam
Amaretto :P )Wykonanie:
Białka ubić na sztywna pianę wsypuję zmielone
migdały z
cukrem i skórką otarta z
cytrusa.Wyrabiam ciasto,wyrabiam na dobrze posypanym
cukrem pudrem blacie,wycinam
ciasteczka.Piec w 120C max: 15 minut ,w zależności od wielkości
ciastek.