ßßß
Kocham oglądać kulinarne programy ,jednym z nich jest program"Street Feasts" . Prowadzącym jest ceniony, brytyjski ekspert sztuki kulinarnej, Andy Bates.Specjalizuje się w kuchni "ulicznej" w tak zwanym szybkim jedzeniu,ale w zdrowym wydaniu ;)Ten przepis pochodzi z tego programu, jest pyszny i lekki, nie mogłam się oprzeć i dodałam trochę kalorii, czyli bitą śmietanę :PSkładniki:4 duże jabłka(u mnie szare renety)50 g cukru(dałam dwie płaskie łyżki cukru brązowego,ponieważ kruszonka ma dość cukru,jabłka nie muszą)1 laska waniliiłyżka wodygarść malin(maliny zastąpiłam jagodami mrożonymi)150g mąki razowej100g płatków owsianych100g margaryny(u mnie masło)60 g cukru trzcinowego(oczywiście u mnie troszkę mniej)śmietanka 30% - 36%Wykonanie:Obierz jabłka i pokrój na ćwiartki,wymieszaj w misce jabłka z cukrem dodaj wodę i ziarna z laski wanilii.Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.Mąkę i płatki owsiane wymieszać w misce,dodać pokrojone w kostkę masło i cukier,wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka.Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć kruszonkę i lekko ją przycisnąć do jabłekPiec w 190C przez 20 minut aż kruszonka się zrumieni.Podawać na ciepło z lodami,albo jak u mnie w zimowy wieczór z bita smietaną i jagodami.:)