Wykonanie

Kocham oglądać kulinarne programy ,jednym z nich jest program"Street Feasts" . Prowadzącym jest ceniony, brytyjski ekspert sztuki kulinarnej, Andy Bates.Specjalizuje się w kuchni "ulicznej" w tak zwanym szybkim jedzeniu,ale w zdrowym wydaniu ;)Ten przepis pochodzi z tego programu, jest pyszny i lekki, nie mogłam się oprzeć i dodałam trochę kalorii, czyli
bitą śmietanę :PSkładniki:4 duże
jabłka(u mnie szare renety)50 g
cukru(dałam dwie płaskie łyżki
cukru brązowego,ponieważ kruszonka ma dość
cukru,
jabłka nie muszą)1
laska waniliiłyżka
wodygarść
malin(
maliny zastąpiłam
jagodami mrożonymi)150g
mąki razowej100g
płatków owsianych100g
margaryny(u mnie
masło)60 g
cukru trzcinowego(oczywiście u mnie troszkę mniej)
śmietanka 30% - 36%Wykonanie:Obierz
jabłka i pokrój na ćwiartki,wymieszaj w misce
jabłka z
cukrem dodaj
wodę i ziarna z
laski wanilii.Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Mąkę i
płatki owsiane wymieszać w misce,dodać pokrojone w kostkę
masło i
cukier,wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka.
Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć kruszonkę i lekko ją przycisnąć do
jabłekPiec w 190C przez 20 minut aż kruszonka się zrumieni.Podawać na ciepło z
lodami,albo jak u mnie w zimowy wieczór z
bita smietaną i
jagodami.:)