ßßß
Składniki:40 g krojonych w plastry suszonych borowików - jeżeli nie dysponujecie własnymi zbiorami to bardzo pachnące i stosunkowo nie drogie są suszone borowiki Devaldanoryż do risotto (ważne, żeby nie był to zwykły ryż długoziarnisty )100 g parmezanupół szklanki białego, wytrawnego winapół kostki masłacebulaoliwa z oliwek0,75 l bulionu drobiowego lub grzybowegoulubione włoskie przyprawyświeże zioła, pietruszka, szafran (opcjonalnie)Przygotowanie:Grzyby płuczemy i przekładamy do pojemnika z wodą. Po ok. godzinie odcedzamy i kroimy na nieduże kawałki. nie wylewać soku pozostałego po moczeniu borowików - przyda się do sosu.Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę - smażymy do zeszklenia. Dodajemy ryż i zaczynamy mieszać. Od tej pory risotto ciągle mieszamy dodając kolejne składniki. Ryż smażymy z cebulą na oliwie ok. 2-3 minut - do momentu aż nabierze szklistego koloru ( mieszamy ). Następnie dodajemy wino i czekamy (mieszając) aż ryż wchłonie całość. Dodajemy sok grzybowy i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy dwie chochle bulionu (jeżeli mamy dostęp do szafranu, to dodajemy go do bulionu i całość podgrzewamy na średnim ogniu) i po raz kolejny mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całą jego porcję. Czynność tą powtarzamy kilkukrotnie, dopóki nie uznamy, że uzyskaliśmy już idealna konsystencję ryżu. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu, dodajemy pokrojone borowiki. Po zredukowaniu całości, roztapiamy w ryżu masło (mieszając) i dodajemy starty parmezan.Podajemy ze świeżymi ziołami i ulubionymi włoskimi przyprawami. Gotowe ! Smacznego! :)