Wykonanie
Pyszne
Rizotto mediolańskie czyli tytułowe risotto alla milanese z
borowikami to bardzo proste danie, które zwala z nóg swoim smakiem i boskim
grzybowym aromatem :) każdy, nawet totalna noga kulinarna może je zrobić, warunkiem jest tylko cierpliwość przy mieszaniu potrawy - Bo
rizotto się
miesza i
miesza i
miesza i
miesza i
miesza i
miesza a dopiero po tym całym wielkim i dłuuuugim mieszaniu można je opałaszować z wielkim smakiem :)
Składniki:40 g krojonych w plastry
suszonych borowików - jeżeli nie dysponujecie własnymi zbiorami to bardzo pachnące i stosunkowo nie drogie są
suszone borowiki Devaldano
ryż do risotto (ważne, żeby nie był to zwykły
ryż długoziarnisty )100 g
parmezanupół szklanki białego,
wytrawnego winapół kostki
masłacebulaoliwa z oliwek0,75 l
bulionu drobiowego lub
grzybowegoulubione
włoskie przyprawyświeże
zioła,
pietruszka,
szafran (opcjonalnie)Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i przekładamy do pojemnika z
wodą. Po ok. godzinie odcedzamy i kroimy na nieduże kawałki. nie wylewać soku pozostałego po moczeniu
borowików - przyda się do sosu.Na głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę i
oliwę wrzucamy drobno pokrojoną
cebulkę - smażymy do zeszklenia. Dodajemy
ryż i zaczynamy mieszać. Od tej
pory risotto ciągle mieszamy dodając kolejne składniki.
Ryż smażymy z
cebulą na
oliwie ok. 2-3 minut - do momentu aż nabierze szklistego koloru ( mieszamy ). Następnie dodajemy
wino i czekamy (mieszając) aż
ryż wchłonie całość. Dodajemy sok
grzybowy i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy dwie chochle
bulionu (jeżeli mamy dostęp do
szafranu, to dodajemy go do
bulionu i całość podgrzewamy na średnim ogniu) i po raz kolejny mieszając czekamy, aż
ryż wchłonie całą jego porcję. Czynność tą powtarzamy kilkukrotnie, dopóki nie uznamy, że uzyskaliśmy już idealna konsystencję
ryżu. Po dodaniu ostatniej porcji
bulionu, dodajemy pokrojone
borowiki. Po zredukowaniu całości, roztapiamy w
ryżu masło (mieszając) i dodajemy starty
parmezan.Podajemy ze świeżymi
ziołami i ulubionymi włoskimi
przyprawami. Gotowe ! Smacznego! :)