Wykonanie
Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, ale mimo to nadal chce robić to co lubię, czyli udzielać się w kuchni. Przepis na kulki owsiane jaki dziś zaprezentuję bez wątpienia należy do najszybszych przepisów, z jakich korzystam. Małe, słodkie i bardzo pożywne kuleczki są doskonałe w ramach drugiego śniadania lub deseru. To coś dla wielbicieli zdrowych i ekspresowych w przygotowaniu słodkości .

Składniki:100 g
płatków owsianych100 g
płatków jaglanych2 łyżki
brązowego cukru50 g
masła2 łyżki
miodu2 łyżki
mąki razowej2 łyżki
wiórków kokosowychgarstka
płatków migdałowych1 łyżeczka
cynamonususzone owoce Goji1
jajkoopcjonalnie
suszona żurawina,
rodzynki, mielone
orzechy włoskiePrzygotowanie:W rondlu rozpuszczamy
masło. Rozpuszczone
masło studzimy, a następnie dodajemy do niego pozostałe składniki:
płatki owsiane i jaglane,
cukier,
miód,
mąkę,
wiórki kokosowe,
jagody Goji oraz
płatki migdałowe, a na końcu wbijamy
jajko. Mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać kleistą i zwarta konsystencję. Piecyk rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Z masy owsianej formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je z wierzchu wiórkami kokosowymi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź pergaminem. Blaszkę wraz z kulkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)