ßßß
Składniki:2-3 jajka (najlepiej EKO lub z wolnego wybiegu)1 mały banan250g truskawek2 łyżki mleka (użyłam koziego)szczypta soli1 łyżeczka miodu1 łyżeczka wiórków kokosowych½ szklanki mieszanki otrębów: owsiane, żytnie, gryczane, orkiszowemała garstka rodzynek + suszone borówkiPrzygotowanie:Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy mleko, miód oraz szczyptę soli. Rozbełtujemy jajka żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie wsypujemy miks otrębowy, wiórki kokosa + suszone owoce. Mieszamy dokładnie całość. Sposób dla leniwych: można wszystko wrzucić jednocześnie do blendera i zmiksować. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Banana obieramy i odcinamy ¾ owocu. Większą część wrzucamy do blendera. Pozostała posłuży nam do ozdobienia dania.Do blendera dodajemy truskawki. Blendujemy całość dla uzyskania gęstego musu owocowego. Rozgrzewamy patelnię. Używam teflonowej, więc nie potrzebowałam dodatku tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę jajeczną i smażymy na wolnym ogniu, dopóki spód się nie zetnie. Patelnię zakrywamy przykrywką, żeby zewnętrza warstwa omletu również ścięła się.Wyjmujemy gorący omlet na talerz. Na połowę dodajemy pokrojone truskawki. Polewamy truskawkową część musem owocowym i składamy omlet na pół. Wierzch naszego omletu możemy oblać pozostałością musu truskawkowego oraz ozdobić kawałkami banana i truskawek.Smacznego!









Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)