Wykonanie
Sezon na
truskawki powoli się kończy. Staram się go wykorzystać w pełni. Zasadniczo mogłabym jeść
truskawki w ramach wszystkich głównych posiłków dnia, a i tak nie znudziłby mnie ich niebiański smak. Moja dzisiejsza propozycja może być serwowana w ramach pierwszego bądź drugiego śniadania lub jako lekka kolacja. Omlet z
otrębami bez dodatku
mąki (zwłaszcza pszennej) jest odpowiedni dla osób stosujących dietę bezglutenową. Danie lekkostrawne i sycące! Mniam!

Składniki:2-3
jajka (najlepiej EKO lub z wolnego wybiegu)1 mały
banan250g
truskawek2 łyżki
mleka (użyłam koziego)szczypta
soli1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
wiórków kokosowych½ szklanki mieszanki
otrębów: owsiane, żytnie, gryczane, orkiszowemała garstka
rodzynek +
suszone borówkiPrzygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy
mleko,
miód oraz szczyptę
soli. Rozbełtujemy
jajka żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie wsypujemy
miks otrębowy, wiórki
kokosa +
suszone owoce. Mieszamy dokładnie całość. Sposób dla leniwych: można wszystko wrzucić jednocześnie do blendera i zmiksować.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Banana obieramy i odcinamy ¾
owocu. Większą część wrzucamy do blendera. Pozostała posłuży nam do ozdobienia dania.Do blendera dodajemy
truskawki. Blendujemy całość dla uzyskania gęstego
musu owocowego. Rozgrzewamy patelnię. Używam teflonowej, więc nie potrzebowałam dodatku tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę jajeczną i smażymy na wolnym ogniu, dopóki spód się nie zetnie. Patelnię zakrywamy przykrywką, żeby zewnętrza warstwa omletu również ścięła się.Wyjmujemy gorący omlet na talerz. Na połowę dodajemy pokrojone
truskawki. Polewamy
truskawkową część
musem owocowym i składamy omlet na pół. Wierzch naszego omletu możemy oblać pozostałością musu
truskawkowego oraz ozdobić kawałkami
banana i
truskawek.Smacznego!











Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)