Wykonanie
W Amsterdamie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Kilkudniowy pobyt w Holandii był niezwykle
barwny i inspirujący – także w kwestii kulinarnej. Co prawda tradycyjna kuchnia holenderska nie jest specjalnie wyszukana, jednak znalazłam kilka przepisów, które z pewnością
będę stosowała u siebie. Na początek coś łatwego i szybkiego do przygotowania – Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki
drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone
cukrem pudrem, z dodatkiem
masła. Zdecydowałam się nieco urozmaicić przepis bazowy, dodając do ciasta odrobinę
rumu oraz
żurawinę.

Składniki:200 g
mąki1 łyżeczka
drożdży instant¼ łyżeczki
soli1 łyżka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko1 szklanka letniego
mleka1 łyżka
masła (roztopione)1 łyżeczka
rumugarstka
suszonej żurawinycukier puder do oprószenia naleśniczków
olej do smażeniaPrzygotowanie:Przygotowujemy zaczyn
drożdżowy: do letniego
mleka dodajemy
cukier, mieszamy całość, a następnie wsypujemy
drożdże. Po zmieszaniu składników mokrych, odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.W osobnej misce łączymy suche składniki:
mąka,
proszek do pieczenia,
sól. Do zaczynu
drożdżowego dodajemy suche składniki, wbijamy
jajko i wlewamy
masło oraz
rum. Na końcu wsypujemy
żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak, aby powstało gęste i jednolite ciasto.Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą chochelki kładziemy ciasto na gorący
olej małymi porcjami. Smażymy naleśniczki na złoty. Gdy już są gotowe wyjmujemy na papier, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone
cukrem pudrem.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)