Wykonanie
Nie ma nic piękniejszego od aromatu świeżutkiego
chleba pieczonego w domu!Przepis ten dostałam od mojego taty, który w każdą sobotę w swojej "emigracyjnej" kuchni przywołuje nim odrobinę polskości... Serdecznie polecam!
Składniki:500 g
maki pszennej150 g
mąki żytniej400 ml
wody1 opakowanie
drożdży instant2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy1/3 szklanki dowolnych ziaren (
słonecznik,
dynia,
siemię lniane,
sezam)Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na pól godziny. Po półgodzinie dodać 1/3 szklanki ziaren i odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Po upływie podanego czasu, ciasto przełożyć do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny dajemy ciastu wyrosnąć przez pól godziny. Następnie
chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy 45 minut. A o to pyszny efekt pracy!