Wykonanie
Ostatnio mam długie przerwy w dodawaniu postów z powodu braku czasu dla komputera. Przepisy się tworzą, zdjęcia zrobione jednak kiedy mam to wszystko publikować? Mam nadzieję, że nadrobię zaległości i na bieżąco
będę wrzucać przepisy.


składniki potrzebne do upieczenia okrągłej średniej babki:- 5
jajek;- szklanka
cukru;- 2 szklanki
mąki pszennej;- szklanka
mąki ziemniaczanej;- 4 łyżki
cukru waniliowego;- 2 łyżki
proszku do pieczenia;- 200 g
margaryny;-
aromat rumowy;-
kakao.

sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy
żółtka z
cukrem.
Margarynę topimy, suche składniki mieszamy, dodajemy do tego masę jajeczną. Stopioną
margarynę wlewamy do reszty razem z
aromatem waniliowym - ciągle mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego się ciasta. Formę smarujemy
masłem. Do formy wlewamy 3/4 ciasta. Do reszty dodajemy
kakao wg uznania, następnie wlewamy do formy. Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem - wkładamy do niego formę na około 50 minut. Co jakiś czas możemy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem, gdy jest suchy - babka jest już gotowa.


bon apettit!