Wykonanie

Nieopatrznie obiecałam koledze, że dziś do pracy przyniosę ciasto. Więc połączyłam przyjemne z pożytecznym i w ramach świętowania swoich imien, upiekłam szybkie pyszne ciasto. W książce kucharskiej moje mamy nazywa się "Piaskowiec marmurkowy". Ale ostatnio wszyscy na tego typu ciasto mówią "zebra". Więc niech będzie i zebra.

Wykonanie ciasta jest szybkie, łatwe no.. może poza samym procesem przekładania do blachy - to zajmuje więcej czasu, jesli chcemy zrobić ładne paski... Najwygodniej jest
mieć taki mikser co sam miksuje - (patrz obok, zdjęcie nie moje - pochodzi ze strony zelmer.pl) wtedy można wrzucać składniki do miksera niech się miksują, a samemu zajmować się czymś innym...Składniki :1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru5
jajek15 dag
masła lub
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka cytryny (troszkę)
zapach cytrynowy lub
rumowy (lub nakrętka mała
rumu)2 czubate łyżki
kakaoWykonanie:
Jajka podzielić - do jednej miski wrzucić
białka, do drugiej
żółtka (wiem, że to oczywiste, ale trzeba uważać, by
żółtko do
białka nie wpadło...)
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Rozpuścić tłuszcz.Teraz
żółtka ucieramy z
cukrem. Jak utarte dodajemy po mału tłuszcz i
mąkę. Na koniec dodajemy
proszek do pieczenia i zapach i skórkę od
cytryny.Do przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubite
białka.I w ten sposób mamy gotowe ciasto jasne. (masę rzekła bym...)Pół masy przełożyć do drugiej miski (może być to np. miska po białkach ;) - minimalizujmy liczbę brudnych naczyń)Do jednej z mas dodać
kakao i dokładnie wymieszać. Masa ciemna gotowa.I teraz. wersja szybka - do blachy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą) wlać ciasto jasne a później ciasto ciemne. Wsadzić do piekarnika.wersja wolna - bardziej efektowa:wziąć 2 łyżki. i po łyżce, na sam środek blachy wlewać na zmianę: łyżkę jasnego i lyżkę ciemnego ciasta (tak tak. cierpliwie po 1 łyżce każdego koloru, nie mieszac łyżek w miskach!).Ciasto piecze się w 180st ok 30 minut. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy zrobione).


Wydrukuj przepis