ßßß
Wykonanie ciasta jest szybkie, łatwe no.. może poza samym procesem przekładania do blachy - to zajmuje więcej czasu, jesli chcemy zrobić ładne paski... Najwygodniej jest mieć taki mikser co sam miksuje - (patrz obok, zdjęcie nie moje - pochodzi ze strony zelmer.pl) wtedy można wrzucać składniki do miksera niech się miksują, a samemu zajmować się czymś innym...Składniki :1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru5 jajek15 dag masła lub margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka cytryny (troszkę)zapach cytrynowy lub rumowy (lub nakrętka mała rumu)2 czubate łyżki kakaoWykonanie:Jajka podzielić - do jednej miski wrzucić białka, do drugiej żółtka (wiem, że to oczywiste, ale trzeba uważać, by żółtko do białka nie wpadło...)Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Rozpuścić tłuszcz.Teraz żółtka ucieramy z cukrem. Jak utarte dodajemy po mału tłuszcz i mąkę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i zapach i skórkę od cytryny.Do przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubite białka.I w ten sposób mamy gotowe ciasto jasne. (masę rzekła bym...)Pół masy przełożyć do drugiej miski (może być to np. miska po białkach ;) - minimalizujmy liczbę brudnych naczyń)Do jednej z mas dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masa ciemna gotowa.I teraz. wersja szybka - do blachy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) wlać ciasto jasne a później ciasto ciemne. Wsadzić do piekarnika.wersja wolna - bardziej efektowa:wziąć 2 łyżki. i po łyżce, na sam środek blachy wlewać na zmianę: łyżkę jasnego i lyżkę ciemnego ciasta (tak tak. cierpliwie po 1 łyżce każdego koloru, nie mieszac łyżek w miskach!).Ciasto piecze się w 180st ok 30 minut. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy zrobione).
Wydrukuj przepis