Wykonanie
A było to tak...Sobota. Piękny,
słoneczny dzień. Dzieciaki -jak nie one - cudownie bawią się przed południem, aż żal przerywać i sadzać do jedzenia zupy. Z lekkim opóźnieniem zupa zjedzona. No to spać. ... I tu zaczęły się schody. Jedno zasnęło, drugie grzecznie leży, trzecie hołubce wywija. To to drugie zabieram, by trzeciego nie rozpraszało. To trzecie jęczy, to budzi pierwsze .... AAAAAAAAAAAAAAAAGdy zapanowała względna (!) cisza, stwierdziłam, że jestem tak wściekła, że muszę ową wściekłość w coś włożyć. Poszukałam, poszperałam.. i tak powstało to oto ciasto:

Ciasto zniknęło w nieprawdopodobnym tempie. A następnego dnia okazało się, że przy okazji jest bardzo szybkie w wykonaniu i łatwe (od przyjścia do kuchni do zabrania z niej gotowego ciasta nie minęła nawet godzina).Składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki przennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanejniecała 1 szklanka
cukru zwykłego1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 duże lub 4 małe
jajka1/2 kostki
margaryny (lub
masła, wiadomo - lepsze...) czyli 125g.Dodatki :1
jabłkook 10 szt
truskawekgarść
jagódbułka tartacukier puder (do posypania)Wykonanie:Najwygodniej i najszybciej wykorzystać do pracy robota kuchennego. W tym celu trzeba wcześniej roztopić margarynę/masło w rondelku. (nie musi byc całkiem płynna, ale dobrze by była bardzo miękka).
Jajka,
cukier wkładamy do miski i zaczynamy miksować. Dodajemy po troszkę
mąki obydwie i
proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy tłuszcz.Ciasto przelewamy do blachy.
Owoce.Myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie malutkie) i obtaczamy lekko w
bułce tartej. Następnie wkładamy na ciasto i lekko je przyklepujemy (aby nie leżały na wierzchu samym, tylko w cieście, nie powinny opaść).Pieczemy ok 45 min w 180st.Po upieczeniu posypujemy cienką warstwą
cukru pudru..... Fakt. nie doliczyłam do czasu wykonania czasu stygnięcia ciasta... ;-) Ale są goście, co kochają gorące wypieki ;) SMACZNEGO!

Wydrukuj przepis