ßßß Cookit - przepis na Kaszka krakowska z rodzynkami zwana

Kaszka krakowska z rodzynkami zwana

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kaszka krakowska 1 szklanek
mleko 0.5 litrów
masło 2 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
rodzynki 15 dekagramów
cukier puder 0.75 szklanek
konfitura z wiśni według uznania
wanilia w laskach 0.5 sztuk
Wykonanie:
Kaszkę krakowską "zatrzeć" z jajkiem (czyli wymieszać kaszkę z jajkiem i wysuszyć), zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem masła i rozciętej wanilii. Przez chwilę kaszkę gotować na małym ogniu,nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekać ją w przykrytym garnku,przez około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku, kaszka bowiem nie powinna się w czasie wypiekania przyrumienić. Kaszkę po wypieczeniu ostudzić,wyjąć wanilię. Utrzeć 4 surowe żółtka z cukrem "na puch". Utarte żółtka dodać do kaszki, wrzucić 10-15 dag rodzynek,a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4 białek. Tak przygotowaną kaszkę przełożyć do wysmarowanego masłem rondla(formy) i ponownie wypiec w średnio nagrzanym piekarniku (około 45 minut). Wypieczoną kaszkę przełożyć na okrągły półmisek,posypać cukrem pudrem i podawać ozdobioną konfiturą z wiśni. (Podobno tak właśnie przyrządzano kaszkę krakowską na dworze Anny Jagiellonki,polecana jako rdzenie polski deser).
Ciasta i Desery
Kasze weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4123/Kaszka-krakowska-z-rodzynkami-zwana-