Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kaszka krakowska 1 szklanek
mleko 0.5 litrów
masło 2 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
rodzynki 15 dekagramów
cukier puder 0.75 szklanek
konfitura z
wiśni według uznania
wanilia w laskach 0.5 sztukWykonanie:
Kaszkę krakowską "zatrzeć" z
jajkiem (czyli wymieszać
kaszkę z
jajkiem i wysuszyć), zalać wrzącym
mlekiem z dodatkiem
masła i rozciętej
wanilii. Przez chwilę
kaszkę gotować na małym ogniu,nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekać ją w przykrytym garnku,przez około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku,
kaszka bowiem nie powinna się w czasie wypiekania przyrumienić.
Kaszkę po wypieczeniu ostudzić,wyjąć
wanilię. Utrzeć 4
surowe żółtka z
cukrem "na puch". Utarte
żółtka dodać do
kaszki, wrzucić 10-15 dag
rodzynek,a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4
białek. Tak przygotowaną
kaszkę przełożyć do wysmarowanego
masłem rondla(formy) i ponownie wypiec w średnio nagrzanym piekarniku (około 45 minut). Wypieczoną
kaszkę przełożyć na okrągły półmisek,posypać
cukrem pudrem i podawać ozdobioną
konfiturą z
wiśni. (Podobno tak właśnie przyrządzano
kaszkę krakowską na dworze Anny Jagiellonki,polecana jako rdzenie polski deser).Ciasta i Desery
Kasze weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: