Wykonanie
No Kochani oto moje pierwsze w życiu
jajko w koszulce!! Całkiem niezłe wyszło i jak się okazało to wcale nie jest takie trudne jak na początku mi się wydawało. Jeśli chcecie więc przygotować dla siebie lub dla rodziny wykwintne śniadanie z dostawą do łóżka to polecam taką oto kombinację. Wykorzystałam tutaj wszystko to co lubię najbardziej czyli trochę zielonego dla zdrowotności, czerwonego dla smaku, białego dla ciekawej konstystencji i czarnego dla koloru. A tak na poważnie to jest bardzo smaczne i zdrowe pierwsze śniadanie. Jako dodatek fantastycznie komponuję się świeże i chrupiące
pieczywo czosnkowe. Mniammm:-)Składniki:-
roszponka-kilka
suszonych pomidorów-kilka
oliwek-1
jajko (zależy dla ilu osób chcecie przygotować śniadanie)-kilka plasterków
cebuliSos vinegrette:-
oliwa z oliwek-
ocet winny-1 łyżeczka
musztardy-
sól,
pieprzSposób przygotowania:Zaczynamy od zrobienia
jajka w koszulce. Wlewamy
wodę do dużego garnka i gotujemy z ok. 2 łyżkami
octu zwykłego i odrobiną
soli. W
między czasie myjemy
roszponkę i kroimy w drobną kostkę pozostałe składniki, Jeżeli
woda nam się jeszcze nie zagotowała to zabieramy się za sos. Na jedną łyżkę
octu winnego dodajemy 3 łyżki
oliwy z oliwek,
sól pieprz i wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do
jajek. Na koniec dodajemy łyżkę
muztardy i ponownie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Polewamy sosem wcześniej przygotowaną
sałatkę. Wszystko razem mieszamy i układamy na talerzu. Na gotującą się
wodę(ale nie może mocno bulgotać), wrzucamy nasze
jajko i delikatnie łyżką cedzakową staramy się nakryć
żółtko pływającym
białkiem. Brzmi może średnio fajnie ale sami w praktyce zobaczycie, że to praktycznie samo się robi:-) Gdy mamy gotowe
jajko kładziemy je na talerz z
sałatką. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.