Wykonanie
Przepis znalazłam na stronie http://smaker.pl/przepis-szarlotka-z-kruszonka-neli,107228.html . Odrobinę go przerobiłam ;)Ciasto:2,5szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru25 dag masła/margaryny4
żółtka1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:2 kg
jabłek0,5-1 szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytryny1 łyżeczka
cynamonuMąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać
żółtka wymieszane z
cukrem i
śmietaną, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z
cukrem pudrem. Większą częścią ciasta wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą blach. Na to wyłożyć
jabłka, posypać
cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 40 min w 180ºC. Prze podaniem można posypać
cukrem pudrem.Tak wyglądała przed upieczeniem:

A tak po:


Smacznego ;)