Wykonanie

Dziś Dzień
Czekolady!!Mój dzisiejszy przepis pozwala na chwilę zapomnienia. Dietetyczne ciasto
czekoladowe z
truskawkami niesie ze sobą smak wiosny, a to oznacza, że uśmiech sam pojawia się na twarzy:) Słońce
daje o sobie znać, także można już miło spędzać czas na balkonach, tarasach i ogrodach. A ciasto może być też świetną propozycją na drugie śniadanie.


SKŁADNIKI2,5 szklanki
mąki orkiszowej (drobnej)150 g
ksylitolu3
jajkaok. 300 ml
mleka180 g
gorzkiej czekolady 70%100 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka mrożonych
truskawek (lub świeżych)mało
orzechowe (opcjonalnie)PRZEPIS
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy na łaźni
wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia.
Jajka ubijamy z
ksylitolem na białą puszystą masę.Do ubitych
jajek dodajemy przestudzoną
czekoladę z
masłem oraz
mleko, mieszamy wszystko razem.Łączymy mokre składniki z suchymi i przelewamy, do wcześniej wysmarowanej i wysypanej, blachy (o wymiarach 25x30).Na wierzchu układamy
truskawki i ewentualnie kilka łyżeczek
masła orzechowego.Pieczemy w temperaturze 165 st. C przez ok 30 - 35 minut.Świeże
truskawki o tej
porze roku to dla mnie fikcja, także teraz wolę te mrożone.