Wykonanie


Do tego ciasta można wykorzystać każde sezonowe
owoce.. tu nie trzeba większego komentarza.. po prostu grzejcie piekarniki i pieczcie! :)SKŁADNIKI500 g przepołowionych i wypestkowanych
śliwek100 ml
wody2 szklanki
mąki4
jajka1 1/2 szklanki
cukru100 g
miękkiej margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniagorzka czekolada (posiekana)PRZEPISOddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą, białą masę, dodajemy
margarynę i jeszcze chwilę miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Do masy
żółtkowo-cukrowej dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i ucieramy, dodając
wodę. Kiedy wszystkie składniki są już połączone dodajemy pianę z
białek i delikatnie wszystko razem mieszamy.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
kaszą manną tortownicy wlewamy ok 3/4 ciasta i układamy na całej powierzchni połówki
śliwek, następnie zalewamy wszystko resztą ciasta.Placek pieczemy w temperaturze 185 st. C przez ok 45 - 50 minut.Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać ciasto posiekaną,
gorzką czekoladą.