Wykonanie

Uwielbiam naleśniki z
mąki razowej. Od czasu kiedy zrobiłam je pierwszy raz ani razu nie wróciłam do klasycznej wersji :) Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, koniecznie trzeba sprawdzić ten smak!!SKŁADNIKI(dla 2 osób)1,5 szklanki
mąki razowej2 szklanki
mleka1
jajkoszczypta
soliolej z
orzeszków ziemnych do smażenia2 szklanki
truskawek2 łyżki
brązowego cukru200 ml
jogurtu naturalnegoPRZEPISDo miski wpijamy
jajko i roztrzepujemy je trzepaczką, dodajemy
mleko - mieszamy - i wsypujemy
mąkę cały czas energicznie mieszając.Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę
oleju i smażymy naleśniki jeden po drugim, co jakiś czas dolewając
olej.Na drugą patelnię wrzucamy
truskawki, przekrojone na pół, i dodajmy
cukier. Zmniejszamy ogień
Truskawki podsmażamy kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty sos.Na koniec na każdy naleśnik nakładamy łyżkę
jogurtu, zawijamy i polewamy gorącym sosem
truskawkowym.