Wykonanie


Sobota.. a tu żadnego pomysłu na deser.. w lodówce
jogurt grecki w zwiększonych zapasach, no to trzeba to jakoś wykorzystać :) udało mi się stworzyć wspaniały, lekki,
kokosowy deser. Już wiem, że na pewno wyprodukuję z tego pomysłu pełnowymiarowe ciasto :)SKŁADNIKI(na 3 desery)
BISZKOPT3
jajka3 łyżki
cukru1 łyżka
wiórków kokosowych2 łyżki
mąki pszennejMASA
JOGURTOWO-KOKOSOWA6 łyżek
jogurtu greckiego1/2 szklanki pokruszonych resztek
biszkoptu1 łyżka
brązowego cukru3 łyżki
wiórków kokosowychDO OZDOBY3 listki
miętyok. 8
czekoladowych patyczków (lub potarta
gorzka czekolada)PRZEPIS
Biszkopt :
jajka miksujemy z
cukrem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy
mąkę i wiórki po jednej łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając ciasto.Blachę o wymiarach 23x30 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy nasze ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 minut.Po upieczeniu
biszkopt wyciągamy i odwracamy
spodem do góry (żeby nie opadł), zostawiamy do ostygnięcia.Do miski przekładamy
jogurt, wsypujemy
cukier, wiórki oraz pokruszone resztki
biszkoptu. Wszystko razem mieszamy.Dużym
kubkiem wycinamy 6 kółek z
biszkoptu. Na 3 kółka wykładamy po 2 łyżki masy
jogurtowo-kokosowej, układamy po drugim kółku na każdym deserze i smarujemy wierzch cienką warstwą naszej masy.Możemy ozdobić deser czekoladowymi patyczkami i listkiem
mięty.