Wykonanie
Cudowne danie, które nie zajmuje wcale dużo czasu, a zachwyci ukochanego lub ukochaną np.w Walentynkowy wieczór :) Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, które możemy kupić wcześniej i zamrozić. Danie doskonale sprawdzi się jako kolacja lub obiad.

SKŁADNIKIok. 200 g
polędwiczki wieprzowej2 łyżeczki
chrzanu w słoiku3 łyżki
bułki tartej2 łyżki
masła1 łyżeczka
curryolej do smażenia16 strączków żółtej
fasoli6 strączków zielonej
fasoli1
marchewka pokrojona w 16 słópków
ciasto francuskie1
jajkosólpieprzPRZEPISPolędwiczkę dzielimy na 2 części, podsmażamy z obu stron na wolnym ogniu.Podsmażone
polędwiczki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, podlewamy
sokiem, który został na patelni.Warzywa dzielimy na 4 równe porcje.
Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty (tej samej wielkości) i owijamy nim przygotowane warzywa.Rozmąconym
jajkiem z odrobiną
soli i
pieprzu smarujemy wierzch ciasta i układamy wszystko na papierze do pieczenia.Warzywa i
mięso wkładamy jednocześnie do piekarnika nagrzanego to temp 175 st. C.
Mięso wyciągamy po ok 15 - 20 minutach, a warzywa zostawiamy, aż ciasto się zarumieni - w
sumie pieczemy je ok 25 minut.Kiedy wszystko się piecze w piekarniku, w małym rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
bułkę tartą i
curry, wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy.Kiedy
mięso jest już gotowe wyciągamy je z piekarnika, smarujemy każdy kawałek z wierzchu
chrzanem (jeśli lubimy pikantny smak możemy dodać jeszcze
sól i
pieprz) i obtaczamy
mięso w naszej posypce z
bułki tartej i
curry.W tym czasie nasze warzywa są już gotowe i możemy całość wykładać na talerz.Dodatkowo można ugotować
kaszę gryczaną i podać z
mięsem i warzywami.