Wykonanie
Proziaki to małe placki mączne z dodatkiem
sody oczyszczonej pochodzące z Podkarpacia. Pierwszy raz o proziakach usłyszałam oglądając jeden z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Od razu stwierdziłam, że to musi być coś mega prostego w przygotowaniu i jeszcze bardziej mega, mega smacznego:) Nie pomyliłam się.. proziaki robi się błyskawicznie, i tak samo szybko się je zjada:)Znalazłam kilka przepisów w internecie, ale jakoś tak poukładałam wszystko razem, żeby nie robić nie wiadomo jakich ilości i żeby przepis był prosty i szybki.

SKŁADNIKI1/2 kg
mąki pszennej1 szklanka
kefiru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonejSOS CZOSNKOWY3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
majonezu3 łyżeczki
jogurtu naturalnegosólpieprzPRZEPIS1.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
kefir,
sól,
cukier i
sodę oczyszczoną. Wszystko razem wyrabiamy.2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując
mąką stolnicę i wałek. Po rozwałkowaniu ciasto powinno
mieć grubość ok 1 cm, następnie szklanką wykrawamy kółka.3. Na piecu rozgrzewamy suchą patelnię i zmniejszamy ogień. Nasze placuszki układamy na petelni i pieczemy (bez tłuszczu) na wolnym ogniu ok 3 - 4 minuty z każdej strony.4.
Sos czosnkowy: c
zosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy.Proziaki można jeść na ciepło (i wtedy chyba najlepiej smakują). Najczęściej podaje się je z
masłem czosnkowym, ja pomyślałam o
sosie czosnkowym - smakowały wyśmienicie. Na słodko - z
dżemem też są pyszne:)