Wykonanie
Bardzo dawno nie robione ciasto. Częściej przygotowywane są eklery ,więc należało przypomnieć sobie smak karpatki. Przepis oczywiście stary, więc pewnie większość go ma, a może jednak nie ? :)

Składniki :- szklanka
wody,- 1/2 kostki
masła,- szklanka
mąki,- 5
jajek.W garnku z
wodą rozpuścić
masło. Do gotującego wsypać
mąkę i intensywnie mieszać, aż ciasto odejdzie od ścianek garnka. Wystudzić i miksując wbijać kolejno
jajka. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na blachach wyłożonych papierem. Piec w mocno nagrzanym piekarniku do zrumienienia.Przygotować krem :- 1/2 litra
mleka,- 3 łyżki
mąki pszennej,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki
cukru waniliowego,-
cukier puder waniliowy ( zmieliłem domowy
cukier waniliowy ),- kostka
masła.Z
mleka, obu rodzajów
mąki i
cukru waniliowego ugotować gęsty
budyń. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu.Dodatkowo :-
dżem truskawkowo -
porzeczkowyZłożenie :Na jedną część upieczonego ciasta nałożyć połowę kremu, na nim nałożyć kleksy
dżemu i przykryć resztą kremu. Na górę nałożyć drugą część ciasta. Posypać
cukrem pudrem. Ciasto schłodzić.