Wykonanie
Gulasz w moim domu jest daniem chętnie jadanym. Tym razem pieczony w piekarniku i podany w bardziej efektownej formie niż zazwyczaj :)
Składniki :-
mięso z
szynki lub inne ( miałem około 1,5 kg ),- 1
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- biała część
pora,-
przyprawa gruzińska,-
sól,- około szklanki
piwa karmi,-
bagietka,-
masło,-
musztarda,-
olej do podsmażenia,-
mąka do obsypania
mięsa.Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, posypać
przyprawą, obsypać
mąką i obsmażyć razem z posiekaną
cebulą na
oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać około 1,5 szklanki
wody, zagotować i powstały płyn ze "smakiem
mięsa" przelać do naczynia. Dodać posiekany
czosnek, zalać
piwem, a na wierzchu ułożyć plasterki
pora. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i dusić do miękkości.
Bagietkę pokroić na kromki, posmarować z obu stron
masłem i
musztardą, ułożyć na zakładkę na wierzchu gulaszu. Zapiec, ale już bez przykrycia.