Wykonanie
Kiedy posmakowałem takiej rolady w wydaniu
szpinakowym, wiedziałem, że przyjdzie czas na jej inną wersję. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie, ale lubię taki plaster zjeść " rozpłaszczony " na kanapce ;)

Składniki:- 4
jajka,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 2 łyżki pasty z pieczonej
papryki,- 1 łyżka
papryki mielonej,- 1- 2 łyżki
mąki pszennej,-
tymianek,-
zioła prowansalskie,-
sól,- 1 łyżka
oleju do natłuszczenia formy.Nadzienie:- około 100 g
sera feta,- około 100 g
twarogu,-
tymianek,
pieprz.Wykonanie:
Żółtka zmiksować z koncentratem, pastą,
papryką,
ziołami i
mąką.
Białka ubić z
solą na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliło. Po wyjęciu zrolować razem z papierem i odstawić do wystudzenia. Przygotować nadzienie rozgniatając widelcem
sery z
jogurtem, doprawiając
tymiankiem i
pieprzem. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować
serkiem i zrolować odklejając papier. Roladę odłożyć do lodówki, wtedy się lepiej kroi.