Wykonanie
Bardzo dobre bułeczki z dodatkiem domowych
ogórków kiszonych i zalewy. Smak i zapach iście
ogórkowy, więc takie
pieczywo smakuje tylko z wytrawnymi dodatkami.


Składniki :- 1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej,- 1,5 szklanki
mąki pszennej,- 20 g świeżych
drożdży,- 1/2 łyżeczki
soli,- około 1,5 szklanki
wody z
ogórków kiszonych,- 1 drobno posiekany
ogórek kiszony,- parę plasterków
ogórka na wierzch,- 1 łyżka
oleju.

Wykonanie :Obie
mąki i
sól wymieszać w misce.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości
wody i odstawić do napuszenia.
Wodę z
ogórków lekko podgrzać, razem z
drożdżami i posiekanym
ogórkiem dodać do
mąki. Ciasto wyrobić, na koniec dodając
olej. Odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i uformować
bułki. Ciasto podzielić na równe części, każdą rozpłaszczyć i zwinąć jak roladę.Ułożyć na blasze. Na każdą
bułkę nałożyć cienkie plasterki
ogórka i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku. Smacznego :)