Wykonanie
Przy okazji robienia ciasta na piernik staropolski wspomniałem o pierniku świątecznym dla cierpliwych. Dzisiaj więc obiecany przepis na doskonały piernik. Powinno się go upiec dziś, ewentualnie jutro, ponieważ co tydzień, aż do świąt będzie nasączany, aby nabrał odpowiedniego aromatu i był miękki. Piernik ten od wielu lat jest pieczony w moim domu, a przepis został znaleziony na forum cincin . Każdego roku można zmieniać masy do jego przełożenia i zawsze będzie w innym wydaniu. Naprawdę warto delektować się jego smakiem na Boże Narodzenie.

Składniki:

- 250 g
miodu,- 250 g
cukru,- 1 czubata łyżka
masła,- 1/2 kg
mąki,-
przyprawa do piernika ( dałem dużą),

- 2
jajka,- 2 łyżki
kakao,- 1 łyżeczka
sody rozpuszczonej w 1/3 szklanki
wody,- 30 ml
wódki,-
śliwki suszone,
rodzynki ( niekoniecznie ),- do nasączenia 50 ml naparu z
kawy i 100 ml
wódki ( ta ilość jest na dwa nasączenia )Wykonanie:
Miód z
cukrem,
przyprawami i
masłem rozpuścić w rondelku. Przestudzić, wbić
jajka I wymieszać. Dodać
mąkę, rozpuszczoną
sodę,
wódkę i
kakao. Jeżeli dodajemy
suszone owoce należy je wcześniej namoczyć, pokroić i dodać do masy. Wyrobić ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem keksówki i piec około 60 minut w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia warto przykryć ciasto folią, żeby się nie przypaliło i pod koniec sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Ja muszę piec zazwyczaj dłużej,chyba dlatego,że w piekarniku gazowym. Ostudzić, wyjąć z formy,zawinąć i odłożyć na tydzień w chłodne miejsce lub do lodówki.Po tygodniu ponakłuwać patykiem do szaszłyków i nasączyć
kawą wymieszaną z 50 ml
wódki. Zawinąć i odłożyć na tydzień znów do lodówki.Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą
wódki, przełożyć powidłami, masą
orzechową lub marcepanem. Gotowy piernik polać polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia i worek foliowy, odłożyć na kolejny tydzień.Piernik po upieczeniu i ostudzeniu robi się twardy, a po
trzech tygodniach jest aromatyczny i miękki.Ciąg dalszy przepisu- TUTAJ