Wykonanie
Drożdżowe bułeczki napakowane letnimi
jagodami, które czekały zamrożone na swoją chwilę, posypane kruszonką i polane lukrem
jagodowym. Bardzo pulchne i miękkie. Dla mnie doskonałe :)


Składniki:- 1/2 kg
mąki + dosypka,- opakowanie
suszonych drożdży,- 2
jajka,- 1 mały, ugotowany
ziemniak,- 1/2 szklanki
cukru pudru,- 3/4 szklanki
mleka,- 1/4 szklanki
jogurtu,- 100 g roztopionego
masła,-
aromat migdałowy,-
jagody ( u mnie mrożone ),- kruszonka: 1 łyżka
masła, 1 łyżka
cukru waniliowego, 2-3 łyżki
mąki.Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z
drożdżami.
Ziemniaka zetrzeć na tarce, wymieszać z pudrem na gładką masę i z pozostałymi składnikami dodać do
mąki.Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie dodać trochę
mąki,ale nie za dużo. To ciasto nie jest bardzo zwarte. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, co pół je lekko wyrabiając. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i nadziewać łyżką
jagód. Uformować kulkę, posypać kruszonką i odstawić do podrośnięcia. Piec na złoto. Ja lekko polałem jagodzianki lukrem z
cukru pudru i
soku jagodowego. Smacznego