Wykonanie
Wymyśliłem sobie takie świąteczne, korzenne smaki. Piernik,
mandarynki i
pomarańcze. Wyszedł naprawdę pyszny, puszysty sernik na zimno, który rozgrzewa
przyprawami :)

Składniki i wykonanie:
Biszkopt:- 2
jajka,- 3 łyżki
cukru,- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka
kakao,- 1 łyżeczka
mąki pszennej,- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Resztę składników przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do "suchego patyczka".Masa piernikowa:- 350 g zmielonego
twarogu,- 200 ml kremówki,- 2- 3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki
mleka,- 4 łyżki
cukru pudru ( lub wedle uznania),- ok. 3 łyżek
przyprawy do piernika.Kremówkę ubić z
cukrem i
przyprawą do piernika. Cały czas miksując dodać
twaróg i rozpuszczoną chłodną
żelatynę. Proponuję posmakować masę czy jest dostatecznie piernikowa. Gotową masę wylać na upieczony
biszkopt i schłodzić w lodówce.Masa
mandarynkowo - pomarańczowa:- 350 g zmielonego
twarogu,- 200 ml kremówki,- 1 puszka
mandarynek w zalewie,-
galaretka pomarańczowa,-
cukier puder do smaku
Mandarynki osączyć, a z zalewę zagotować. Dodać do niej
galaretkę i odstawić do wystudzenia . Kremówkę ubić, miksując dodać
twaróg i żelującą
galaretkę.Posmakować i ewentualnie dosłodzić pudrem.
Mandarynki posiekać i delikatnie wmieszać w masę ( część można odłożyć do dekoracji). Całość wyłożyć na masę piernikową. Wstawić do lodówki.Wierzch:-
galaretka pomarańczowa,-
bezy ( użyłem piernikowych z tego przepisu)
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją i tężejącą wylać na sernik. Ozdobić
bezami. Ja użyłem tych domowych, piernikowych, które idealnie zgrały się smakiem.
