ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Nieodzowny smak dzieciństwa, który zostaje na dłużej, również w dorosłym życiu.
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- jajko,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki bułki tartej,
Sos:
- przyprawa warzywna,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- 5-6 kulek pieprzu ziarnistego,
- 1-2 liście laurowe,
- świeży koperek (dużo),
- mąka do zagęszczenia.
Sposób przygotowania:
Mięso i cebulę zmielić. Dodać sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę mięsną i uformować okrągłe pulpety. W garnku zagotować wodę z przyprawami (oprócz koperku) i na wrzącą wkładać pulpety. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, następnie zaciągnąć sos mąką i doprowadzić do wrzenia. Na koniec wsypać posiekany koperek i gotowe.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/10/pulpety-w-sosie-koperkowym.html