Wykonanie
Nieodzowny smak dzieciństwa, który zostaje na dłużej, również w dorosłym życiu.


Składniki:Pulpety:- 500 g
mięsa wieprzowego,- 1
cebula,-
jajko,-
sól,
pieprz,- 2 łyżki
bułki tartej,Sos:-
przyprawa warzywna,- 3-4 kulki
ziela angielskiego,- 5-6 kulek
pieprzu ziarnistego,- 1-2
liście laurowe,- świeży
koperek (dużo),-
mąka do zagęszczenia.Sposób przygotowania:
Mięso i
cebulę zmielić. Dodać
sól,
pieprz,
jajko i
bułkę tartą. Wyrobić masę
mięsną i uformować okrągłe pulpety. W garnku zagotować
wodę z
przyprawami (oprócz
koperku) i na wrzącą wkładać pulpety. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, następnie zaciągnąć sos
mąką i doprowadzić do wrzenia. Na koniec wsypać posiekany
koperek i gotowe.