Wykonanie
Jesienna
sałatka z
dynią i
kaszką kukurydzianą, którą można jeść na zimno lub ciepło.

Składniki:-
sałata,- pół szklanki
kaszy kukurydzianej,- ćwiartka małej dyni,-
feta,-
sól,
pieprz.Posypka:- pół łyżeczki
cukru,- łyżeczka
masła,- pół łyżeczki
cynamonu,- łyżeczka
słodkiej papryki,- 2 łyżki pestek
słonecznika,- łyżka czarnego
sezamu.Sos:- 2 łyżeczki
octu winnego,- 2 łyżki
oleju,-
sól,
pieprz.Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na gęsto, wylać na natłuszczony talerz i schłodzić.
Dynię obrać, pokroić na plastry, skropić
olejem. Dosmaczyć
solą i
pieprzem i upiec w piekarniku. Składniki posypki prażymy na patelni i studzimy. Na talerzu układamy
sałatę oraz pokrojoną w romby i podsmażoną na patelni polentę. Dodajemy upieczoną
dynię, posypkę z pestek, pokruszoną
fetę i całość polewamy wymieszanym sosem. Jemy na ciepło lub zimno.