Wykonanie
Eklery robiłem w tym tygodniu dwa
razy. Za pierwszym razem piekłem z kolegą z klasy, do szkoły, gdzie pieniądze ze sprzedaży były przekazane na cel charytatywny. Drugie były już dla wszystkich domowników. Przepis oczywiście stary, sprawdzony ,z zeszytu babci. Wyszły rewelacja :))
Składniki na około 36 sztukCiasto:- 2 szklanki
wody,- 250 g
margaryny,- 2 szklanki
mąki,
- 8
jajek.Krem:- 1 litr
mleka,- 4 budynie
waniliowe,- 1-1,5 szklanki
cukru pudru,
- 1 kostka
masła,- 2 łyżki
kawy sypanej.Dekoracja:-
czekolada gorzka,-
czekolada kawowa.Sposób wykonania:W garnku zagotować
wodę z
margaryną,wsypać
mąkę i dalej gotować rozcierając masę (najlepiej drewnianą łyżką). Po wystudzeniu masy dodawać kolejno po jednym
jajku i dokładnie ucierać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kształt eklera. Piec w mocno nagrzanym piekarniku około 20-30 minut, do lekkiego zrumienienia, tak, aby nie były miękkie na zewnątrz. Ugotować
budyń i wystudzony dodawać po łyżce do utartego
masła z pudrem.Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać zaparzoną w małej ilości
wody kawę razem z fusami i ponownie zmiksować. Eklery przekroić i napełniać kremami. Na koniec polać roztopioną
czekoladą, te
waniliowe -
czekoladą gorzką, te
kawowe-
czekoladą kawową.