ßßß

Składniki:4 czubate łyżki mąki jaglanej (u mnie kasza jaglana zmielona na mąkę)1,5 łyżki siemienia lnianegoszczypta soliokoło 1,5 szklanki zimnej wody2 jajka od szczęśliwej kuryolej do smażenia (u mnie kokosowy)Najpierw ubijamy jajka na dość luźną konsystencję. Dolewamy wodę, dodajemy mąki i sól oraz delikatnie ubijamy, aż składniki się dobrze połączą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 10 - 15 minut.Po tym czasie mieszamy jeżeli ciasto bardzo zgęstnieje dodajemy odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni i smażymy* naleśniki (my użyłyśmy małej chochelki na jednego naleśnika, średnica patelni 16cm) z obu stron, aż ładnie się zarumienią. (Pierwsze najczęściej nie są najładniejsze, ale kolejne są bardziej zgrabne).Przygotowane naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas był to dżem wiśniowy, serek wiejski, banany i cynamon.* ciasto staramy się nakładać na środek patelni i lekko rozprowadzamy na całą powierzchnię. Naleśniki nie są tak elastyczne jak tradycyjne pszenne więc podczas przekręcania należy uważać.
Smacznego...