ßßß Cookit - przepis na Naleśniki jaglane bezglutenowe

Naleśniki jaglane bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Wszyscy dobrze wiemy, że najlepszym lekarstwem na wszelkie dolegliwości jest pyszne jedzenie, które doda nam sił i energii na radzenie sobie z problemami.
Moja operacja ręki przeszła pomyślnie i pomimo trudności z codziennymi sytuacjami radzę sobie dobrze a najbliżsi mnie rozpieszczają:) . Najbardziej jednak brakuje mi chwil spędzonych w kuchni pośród pysznych smaków i zapachów. Na szczęście fantazja wciąż dopisuje i z pomocą innych tworzymy smakołyki.
Tak też było i dziś, i razem z ciocią wyczarowałyśmy smakowite naleśniki jaglane.
Zobaczcie sami...
Składniki:
4 czubate łyżki mąki jaglanej (u mnie kasza jaglana zmielona na mąkę)
1,5 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli
około 1,5 szklanki zimnej wody
2 jajka od szczęśliwej kury
olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Najpierw ubijamy jajka na dość luźną konsystencję. Dolewamy wodę, dodajemy mąki i sól oraz delikatnie ubijamy, aż składniki się dobrze połączą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 10 - 15 minut.
Po tym czasie mieszamy jeżeli ciasto bardzo zgęstnieje dodajemy odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni i smażymy* naleśniki (my użyłyśmy małej chochelki na jednego naleśnika, średnica patelni 16cm) z obu stron, aż ładnie się zarumienią. (Pierwsze najczęściej nie są najładniejsze, ale kolejne są bardziej zgrabne).
Przygotowane naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas był to dżem wiśniowy, serek wiejski, banany i cynamon.
* ciasto staramy się nakładać na środek patelni i lekko rozprowadzamy na całą powierzchnię. Naleśniki nie są tak elastyczne jak tradycyjne pszenne więc podczas przekręcania należy uważać.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/08/nalesniki-jaglane-bezglutenowe.html