Wykonanie
W jednym z moich wcześniejszych wpisów wspominałam o książce dr J. Furhman "Super odporność". Dziś kolejny przepis stworzony wg. jej założeń, tj. z uwzględnieniem produktów bogatych w mikroelementy (witaminy, minerały, flawonoidy), które regulują prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.Jedną z roślin, która w diecie dr Furhmana zajmuje czołową pozycję, jest
jarmuż . Roślina ta należy do rodziny kapustowatych i jest najstarszą odmianą użytkową tego gatunku. Jest bogata w składniki odżywcze, zawiera silne przeciwutleniacze i ma działanie przeciwzapalne. To doskonałe źródło wit. C (już 1 filiżanka dostarczy nam ponad 100% dziennego zapotrzebowania), wit. K ( przyspiesza gojenie ran) oraz wit. A (zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci).
Jarmuż dostarcza cenne karotenoidy (beta-karoten, luteina, zeaksantyna), minerały (potas, magnez, wapń i żelazo) oraz substancje antynowotworowe (sulforafan), jak również obniża poziom
cukru i cholesterolu we
krwi.Jak widać lista jest dość duża, i nie widzę
czemu, mielibyśmy nie włączyć tego warzywa do naszej diety. Dodatkowo jest ono bardzo smaczne oraz świetnie smakuje na surowo, jak i na ciepło. Łatwo też, wyczarować z niego proste dania, takie jak moja dzisiejsza
sałatka.Polecam...

Składniki na porcję:2 liście
jarmużu1/2 średniej wielkości
jabłka1/3 dużego
ogórka szklarniowegogarść pokrojonych
orzechów włoskichszczypta
ziaren słonecznikaszczypta łuskanych pestek z dyni2 łyżki
oleju z
orzechów włoskichsok z 1/2
cytryny1 płaska łyżeczka
estragonusól,
pieprz do smaku
Jarmuż myjemy, oddzielamy twarde części liści i szatkujemy na drobne paseczki.
Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
Jabłko myjemy, wycinamy środek i kroimy na cienkie plasterki (u mnie ze skórką).W kubeczku mieszamy
olej,
sok z cytryny,
sól,
estragon oraz pokruszone
orzechy. Tak przygotowanym sosem polewamy
sałatkę. Po wierzchu posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem oraz
nasionami słonecznika i dyni.Delikatnie mieszamy i podajemy.


Smacznego...