ßßß Cookit - przepis na Orientalna jaglanka z pieczarkowym sosem

Orientalna jaglanka z pieczarkowym sosem

nazwa

Wykonanie

Dziś było oczyszczanie lodówki i eksperymenty smakowe. Oczywiście wszystko wyszło pyszne i znikało szybko z talerza. Należało ten przepis więc uwiecznić, co by z głowy nie wyleciał.
A oto co powstało...
Składniki na 2 porcje:
250g pieczarek
1 duża cebula
1 gałązka selera naciowego
1 łyżka oleju kokosowego
200ml śmietanki kokosowej
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
kilka kropli przyprawy do zup i sosów (bezglutenowej)
sól do smaku
Dodatkowo:
1/2 kaszy jaglanej
1/2 łyżki oleju kokosowego lub masła
korzeń imbiru ok. 2 cm długości
1 płaska łyżeczka soli
Zaczynamy od ugotowania kaszy. Na małej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy drobno pokrojony imbir i krótką chwilę smażymy. Następnie dodajemy kaszę, wodę i sól. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wciągnie wodę. Po tym czasie jeszcze lekko podsmażamy i odstawiamy.
Aby przygotować sos warzywa i grzyby płuczemy (można obrać). Następnie rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę i selercebula się lekko zeszkli.
Dokładamy pokrojone pieczarki wraz z przyprawą do zup i sosów, pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy i chwilę smażymy aż grzyby puszczą soki.
Dodajemy śmietankę kokosową, kurkumę i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuję o około 1/3. Po tym czasie, j eżeli to wymaga, doprawiamy solą a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Odstawiamy z gazu i od razu podajemy.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/02/orietalna-jaglanka-z-pieczarkowym-sosem.html