Dziś było oczyszczanie lodówki i eksperymenty smakowe. Oczywiście wszystko wyszło pyszne i znikało szybko z talerza. Należało ten przepis więc uwiecznić, co by z głowy nie wyleciał.A oto co powstało...Składniki na 2 porcje:250g pieczarek1 duża cebula1 gałązka selera naciowego1 łyżka olejukokosowego200ml śmietanki kokosowej1/3 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzukilka kropli przyprawy do zup i sosów (bezglutenowej)sól do smakuDodatkowo:1/2 kaszy jaglanej1/2 łyżki olejukokosowego lub masłakorzeń imbiru ok. 2 cm długości1 płaska łyżeczka soliZaczynamy od ugotowania kaszy. Na małej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olejkokosowy. Dodajemy drobno pokrojony imbir i krótką chwilę smażymy. Następnie dodajemy kaszę, wodę i sól. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wciągnie wodę. Po tym czasie jeszcze lekko podsmażamy i odstawiamy.Aby przygotować sos warzywa i grzyby płuczemy (można obrać). Następnie rozgrzewamy olejkokosowy i podsmażamy cebulę i seler aż cebula się lekko zeszkli.Dokładamy pokrojone pieczarki wraz z przyprawą do zup i sosów, pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy i chwilę smażymy aż grzyby puszczą soki.Dodajemy śmietankękokosową, kurkumę i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuję o około 1/3. Po tym czasie, j eżeli to wymaga, doprawiamy solą a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Odstawiamy z gazu i od razu podajemy.Smacznego...