Wykonanie
Przybyłam ponownie w piękne, zapomniane Sudety. Atmosfera zimowa, a za oknem biało. W
domku zapach palonego drzewa, ciepło kominka i smakołyki w garnku.Postanowiłam przygotować coś z tutejszej kuchni. A, że sezon
kapusty i wielka główka pojawiła się w moich zakupach, danie będzie kapuściane:)Zapraszam serdecznie na
schabowe pod kapuścianą pierzyną. ..


Składniki:główka
białej kapusty1 duża
cebula2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzu1 łyżka stołowa
octu balsamicznegosól i
pieprz do smakuokoło 500 gram
schabu pokrojonego w plastry
olej kokosowy do smażenia (może być rzepakowy z pierwszego tłoczenia)Pokrojony
schab lekko rozbijamy, obsypujemy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Tak przygotowane kotlety odstawiamy do lodówki.W tym samym czasie zabieramy się za
kapustę. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i podsmażamy
cebulkę. Następnie dodajemy poszatkowaną
kapustę,
ziele angielskie,
pieprz i lekko oprószamy
solą. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy
kapusta zmniejszy swoją objętość mieszamy i ponownie dusimy.Na dodatkowej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i obsmażamy nasze
schabowe.Do duszonej
kapustki dodajemy
ocet balsamiczny, doprawiamy i mieszamy. Następnie przekładamy kotlety na patelnię z
kapustą i całość dusimy do miękkości około 15 - 20 minut.
Kapusta powinna zachować kształt, ale jednocześnie być miękka i delikatna.
Schabowe wykładamy na talerze w towarzystwie duszonej
kapusty, można posypać świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego...