Wykonanie
Wspominałam już nie raz w moich postach, że bardzo lubię
kokosy i wszystko co z nimi związane. Ucieszyłam się więc ogromnie, gdy ruszyła akcja
Kokosowe wariacje i postanowiłam przygotować śniadanie 3
razy kokosowe:).Oryginalny link do przepisu znajdziecie tutaj, ja lekko zmodyfikowałam recepturę, bo nie dodałam
cukru (
słodycz dał
kokos i
mango). Placuszki wyszły bardzo pyszne... pachnące
kokosem,
kardamonem, przepełnione
słodyczą mango. Na pewno i Wam przypadną do gustu.
Składniki:150 ml
mleka kokosowego100 g
mąki orkiszowej2 małe
jajka1 łyżeczka mielonego
kardamonuszczypta
soli25 g
wiórków kokosowych1 świeże miękkie
mango1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejolej kokosowy do smażenia
Jajka ubić na lekko pianę, dodać
mleko kokosowe,
kardamon sól mąkę,
sodę i
wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste można dodać trochę
wody lub więcej
mleka kokosowego.
Mango pokroić w kostkę i dodać do ciasta, zamieszać.Patelnię natłuścić
olejem kokosowym, rozgrzać i smażyć placuszki z obu stron, na małym ogniu pod przykryciem.Gotowe placuszki podawać z
cukrem waniliowym lub
sosem jogurtowo kokosowym.
Smacznego...