Wykonanie
Od najmłodszych lat lubiłam wszystko co z
kokosem lub
kokosowe . Czy to były
ciastka,
czekolada bądź
jogurt, nie miało to znaczenia.Dziś bardzo się nie zmieniłam i
orzech ten często pojawia się w mojej kuchni. I jak wskazują starsze posty, używam go pod postacią
oleju kokosowego, którego lubię za aromat i właściwości prozdrowotne,
mleczka kokosowego,
wiórków kokosowych,
cukru kokosowego czy w wersji surowej.Dziś proponuję go jako zdrową przekąskę, która jest wspaniałym dodatkiem do porannej
kawy lub popołudniowego podwieczorku.
Zapraszam na Kokosanki:Składniki:150g
płatków owsianych50g świeżego
kokosa (mogą być wiórki)1
jajko1 opakowanie
cukru wanilinowego150g
jogurtu naturalnegoKokosa ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy małe kulki. Pieczemy na papierze do pieczenia (bez żadnego tłuszczu) przez 15 do 20 minut w temperaturze 200ºC. Ja piekłam 20 minut aby kokosanki były złociste.
Smacznego...