ßßß Cookit - przepis na Śmietana słonecznikowa i majonez

Śmietana słonecznikowa i majonez

nazwa

Wykonanie

Na pomysł na śmietanę z pestek słonecznika pierwszy raz trafiłam na blogu Maki Weganki, fajny przewodnik co można z niej jeszcze zrobić opracowała autorka bloga Weganizm udomowiony . Ja zrobiłam gęstą wersję, bez odcedzania. Oczywiście nie chodzi o to żeby odtworzyć smak tradycyjnej śmietany, a o to żeby czymś ją zastąpić np. przy zabielaniu zup (tego akurat nawet w czasach niewege nigdy nie praktykowałam), w sosach czy sałatkach. Śmietana fotogeniczna nie jest, szczególnie o zmroku, ale rzeczywiście ma wiele zastosowań, robiłam ją już kilka razy i będę często powtarzać. Z moich doświadczeń wynika, że dość szybko ciemnieje i najlepiej spożyć ją do następnego dnia po przygotowaniu.
Składniki:
100 gr pestek słonecznika
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
ciepła woda
Pestki dobrze wypłukać, zalać wodą i moczyć przez ok. godzinę. Po tym czasie odsączyć i zmiksować z pozostałymi składnikami. Najlepiej dodawać je stopniowo i próbować w trakcie miksowania - ja akurat lubię kwaśne i potrzebowałam tym razem gęstej śmietany.
Z części śmietany zrobiłam coś w stylu majonezu do sałatki:
5 łyżek śmietany
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
czosnek granulowany
Koszt śmietany (otrzymałam jej około 350 ml): 1- 2 zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/07/smietana-sonecznikowa-i-majonez.html