Wykonanie
Na pomysł na
śmietanę z pestek
słonecznika pierwszy raz trafiłam na blogu
Maki Weganki, fajny przewodnik co można z niej jeszcze zrobić opracowała autorka bloga Weganizm udomowiony . Ja zrobiłam gęstą wersję, bez odcedzania. Oczywiście nie chodzi o to żeby odtworzyć smak tradycyjnej
śmietany, a o to żeby czymś ją zastąpić np. przy zabielaniu zup (tego akurat nawet w czasach niewege nigdy nie praktykowałam), w sosach czy sałatkach.
Śmietana fotogeniczna nie jest, szczególnie o zmroku, ale rzeczywiście ma wiele zastosowań, robiłam ją już kilka
razy i
będę często powtarzać. Z moich doświadczeń wynika, że dość szybko ciemnieje i najlepiej spożyć ją do następnego dnia po przygotowaniu.
Składniki:100 gr pestek
słonecznika3 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprzciepła
wodaPestki dobrze wypłukać, zalać
wodą i moczyć przez ok. godzinę. Po tym czasie odsączyć i zmiksować z pozostałymi składnikami. Najlepiej dodawać je stopniowo i próbować w trakcie miksowania - ja akurat lubię kwaśne i potrzebowałam tym razem gęstej
śmietany.Z części
śmietany zrobiłam coś w stylu
majonezu do sałatki:5 łyżek
śmietany2 łyżki
oleju1 łyżeczka
musztardyczosnek granulowanyKoszt
śmietany (otrzymałam jej około 350 ml): 1- 2 zł