Wykonanie

Granolę jadam nawet bez
mleka. Sprawia wrażenie zdrowej i lekkiej. Ta ze sklepu niekoniecznie wnosi coś do naszej diety, za to przygotowana w domu okazuje się nagłym objawieniem - że taka prosta i taka smaczna. Problem z nią tylko taki, że znika bardzo szybko - bo za każdym razem ręka nurkuje w słoiku zanurzając się w chrupkości. Największą przyjemność sprawia komponowanie granoli idealnej - dobór poszczególnych składników i ich wielkość. To wahanie - czy orzechowa, a może owocowa. A w końcu z
czekoladą czy bez? To trochę jak przygotowywanie własnej
herbaty, tkanie pledu ze smaków. Zasada jest jedna: ma być dużo i smacznie.Granola wymaga od nas pamiętanie tylko o dwóch rzeczach - nawilżeniu i mieszaniu. Składniki łączymy dowolnie. Oprócz substancji słodzących -
miodu,
syropu z agawy czy
syropu daktylowego powinien znaleźć się w niej sok, który sprawi, że mieszanka nie spali się, a będzie puszysta i chrupiąca. Druga sprawa - to mieszanie co 5-6 minut. Czy to nie zbyt proste?Moja granola jest pełna
orzechów,
migdałów i aromatu
cynamonu. A jaka będzie Wasza?***I eat granola even without milk. It seems so healthy and light. The one from the shop doesn't bring a lot into our daily diet but the
home-made one becomes a sudden enlightenment - it's so easy and tasty. The only problem is that you run out of her so fast - because every
time hand dive into a jar and immerse in chrunchiness. Composing the ideal granola is the biggest fun - choosing the right ingredients and their size. Hesitation and asking yourself - nutty or fruity. And at the and with chocolate or without? It's a bit like preparing your own tea from the beginning, weaving a plaid out of different tastes.You need to remember only about two things while preparing it: moisturing and mixing. You can mix various ingredients. Except of sweeteners like honey, aguava sirup or date sirup, you should add any juice to moisture your granola so it won't burn, will become fluffy and crunchy. Another thing you should remember about is mixing - every 5 or 6 minute. Isn't it too easy?My granola is full of nuts, almonds and cinammon. What will be yours?

czas przygotowania: 40 minutCzego potrzebujesz na 2 l słoik?1 1/4 szkl
płatków owsianych1 szkl
preparowanego ryżu2 garści pokruszonych
orzechów włoskich2 garści pokruszonych
orzechów laskowych3 garści pokruszonych
migdałów4 łyżki
miodu200 ml
soku brzoskwiniowego1 łyżeczka
cynamonu2 garści
siemienia lnianego3 łyżki
olejuCo teraz?1. Wymieszaj wszystkie składniki.2. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.3. Piecz ok. 40 minut, mieszając co ok. 6-7 minut.4. Odstaw do ostygnięcia.
Home-made granolapreparation
time: 40 minutesWhat do you need for 2 l jar?1 1/4 glass of oatmeal1 glass of prepared rice2 handfuls of crushed walnuts2 handfuls of crushed hazelnuts3 handfuls of crushed almonds4 tablespoons honey200 ml peach juice1 teaspoon cinnamon2 handfuls of flax seed3 tablespoons oilWhat now?1 Mix all the ingredients.2 Spread them on a baking
tray lined with baking paper.3 Bake about 40 minutes, stirring every 6-7 minutes.4 Leave to cool.