Wykonanie

Bigilla to maltańska pasta z
bobu. Najczęściej serwuje się ją jako dip w towarzystwie
chleba lub
krakersów. Po raz pierwszy
jadłam ją w Turcji u maltańskich znajomych - już wtedy wiedziałam, że jeszcze do niej
wrócę. Oryginalna receptura opiera się na zmieleniu
bobu w całości, ze skórką i wymaga namoczenia go przez noc. Na początek jednak wersja bez skórek, delikatna i pyszna, a do tego niesamowicie prosta!***Bigilla is the Maltese fava bean paste. Usually it's served as a dip along with bread or crackers. The first
time I ate it was in Turkey among Maltese friends of mine - even then I knew I will do it once
more. The original recipe is based on grinding the beans unpeeled and it requires soaking them overnight. First of all, however, I present you the peeled version, delicate, delicious, and incredibly simple!

czas przygotowania: ok. 1 hCzego potrzebujesz?1 kg
bobu, ugotowanego (ok 30 minut) i obranego ze skórek3 łyżki świeżej
natki pietruszki5 listków świeżej
mięty3 ząbki
czosnkuok. 1/2 szkl
oliwy z oliweksok z 1/2
cytrynysólCo teraz?1. Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj tyle
oliwy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.2. Możesz doprawić
płatkami chilli.3. Pasta jest najlepsza parę godzin po przygotowaniu.***Bigilla no1 - Maltese fava bean dippreparation
time: about 1 hourWhat do you need?1 kg fava beans, cooked (about 30 minutes) and peeled of the skin3 tablespoons fresh parsley5 fresh mint leaves3 cloves of garlicabout 1/2 cup
olive oiljuice from 1/2 lemonsaltWhat now?1 Mix all the ingredients. Add enough
olive oil until you achieve the desired consistency.2 You can add the
chilli flakes.3 Dip is the best couple of hours after preparation.