Wykonanie
Sezon na botwinę chyba się już kończy, ale w ramach ostatków proponuję Wam taką
sałatkę. Świeże warzywa wraz z gałązkami
botwinki fajnie chrupią po
sosem czosnkowym. Proponowaną tutaj porcje możecie podzielić na dwie porcje, ale jest też idealna jako samodzielne danie na obiad.Liście z pęczka botwiny10 gałązek botwinyMały
ogórek gruntowy2-3
rzodkiewki2 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki
słonecznikowego sosu czosnkowegoSól i
pieprz, niedużo
Porwij na większe kawałki liście botwiny, posiekaj czerwone gałązki, na pół plasterki poszatkuj
ogórka i
rzodkiewki. Układaj na talerzu warstwowo botwinę, gałązki,
ogórka,
rzodkiewki, posyp
koperkiem. Polej
sosem czosnkowym.
Absolutnie przepyszna, myślę że będzie idealna na wegegrilla
Ale jeśli masz zamiar zjeść ją w domu, to podaj z gotowanymi z małą ilością
soli jarzynami, na przykład
młodą marchewkę i
młode ziemniaki.