Wykonanie
Babka piaskowa to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym
stole. Do tej
pory przygotowywałam babkę łaciatkę (przepis na blogu). Na tegoroczną Wielkanoc postanowiłam upiec babkę
orzechową- pyszna, puszysta i bardzo aromatyczna.

Składniki:1 kostka
margaryny,0,5 szklanki
mleka,1 szklanka
cukru,4
jajka,3 szklanki
mąki,3 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 szklanka mielonych
orzechów laskowych,1 szklanka mielonych
orzeszków ziemnych,1 szklanka mielonych
orzechów nerkowcaUwaga! Polecam kupić
orzechy w całości i samodzielnie zmielić.Wówczas ciasto będzie bardziej aromatyczne.
Margarynę ucieramy z
cukrem na pulchną masę i dodajemy po jednym
jajku. Do
mąki zmieszanej z
proszkiem do pieczenia dodajemy zmielone
orzechy i całość przesypujemy do przygotowanej masy. Wlewamy
mleko i dokładnie wyrabiamy.Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 st.C.SMACZNEGO!