Wykonanie
Migdałowa babka z
makiem to szybki i prosty sposób na domowe ciasto. W przepisie tym wykorzystałam
brązowy cukier, który nadaje ciastu lekko karmelowego smaku. Dominującym jednak aromatem jest ten
migdałowy, uzyskany przez użycie uprażonych i startych
migdałów.

Składniki:1 kostka
margaryny,1 szklanka
brązowego cukru,4
jajka,0,5 szklanki
mleka,3 szklanki
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2-3 łyżki startych
migdałów,2 szklanki
niebieskiego maku,1 łyżeczka
waniliowego cukru pudru,kilka kropli
aromatu migdałowegoMargarynę ucieramy z
brązowym cukrem i
cukrem pudrem na pulchną masę. Dodajemy
jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, starte
migdały, wlewamy
mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wsypujemy
mak i dodajemy
aromat migdałowy. Pozostaje teraz wyłożyć masę do formy. Babkę
makową pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.SMACZNEGO!