ßßß Cookit - przepis na Babeczki z nektarynką i bitą śmietaną

Babeczki z nektarynką i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Smaczne i łatwe w przygotowaniu kruche babeczki z nektarynką i bitą śmietaną, posypane wiórkami białej czekolady. Smak nektarynek zostaje podkreślony przez goździki i cynamon. Pychotka!
Składniki:
Kruche babeczki:
2,5 szklanki mąki tortowej,
150g margaryny,
150g cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz owocowy:
2-3 nektarynki,
5 goździków,
1 łyżka cynamonu,
2 łyżeczki cukru pudru
Do dekoracji:
250g śmietany kremówki,
0,5 tabliczki białej czekolady.
Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut. Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.
Czas na przygotowanie nadzienia do babeczek, czyli nektarynek o korzennym aromacie. Na patelnię wrzucamy pokrojone nektarynki, dodajemy cukier puder, goździki i cynamon. Lekko podsmażamy przez 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy na babeczki.
Ubijamy śmietanę kremówkę i dekorujemy nią babeczki z nektarynkami. Na końcu posypujemy wiórkami z białej czekolady.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/07/babeczki-z-nektarynka-i-bita-smietana.html